Hoe ga jij als moeder of vader om met je zieke kind? Mag je kind van jou ziek zijn? Mag je kind van jou de tijd nemen om te genezen?

Ik wil jullie graag meenemen in mijn en onze manier van handelen tijdens ziekte. Als moeder van een 2 jaar oude zoon, heb ik al diverse perioden van ziekte, ofwel genezingsperiodes meegemaakt. De eerste keer was het meest heftig, omdat ik niet wist wat me te wachten stond, hoe hij zelf reageerde op zijn ziekte en hoe ik getriggerd werd op het vertrouwen in de helende kracht van zijn lichaam en het positief zien van (hoge) koorts. En we hebben gemerkt dat dat elke keer weer anders is en daarbij hebben we geleerd dat zijn gedrag NAAST de symptomen enorm belangrijk is in de ondersteuning die we hem bieden.

Mijn man en ik gaan op een bewuste manier om met ziek zijn. Dit bekent voor ons, dat ons kind bij ziekte altijd alle ruimte, tijd en liefde krijgt om datgene wat nodig is te begeleiden. Ons handelen hangt dus heel sterk af van wat onze zoon aangeeft. De eerste keer wilde hij vooral veel slapen in zijn eigen bed, terwijl hij de tweede keer vooral bij mij wilde zijn, gedragen worden en samen slapen. Maar in het algemeen geloven wij in ondersteuning door dichtbij ons kind te zijn, veel aandacht en liefde geven, eventueel citroensokjes aan (om warmte van het hete hoofd naar beneden te trekken), veel water of thee geven, extra vitamine C, homeopathie, veel slapen en bij ons in ons bed.

Omdat onze zoon niet gevaccineerd is, vind ik het belangrijk om de diverse ziektes, de symptomen en het verloop van de ziekte goed te herkennen. Daarom ben ik me gaan verdiepen in alle ziektes, hoe te handelen en welke dieper liggende oorzaak en ontwikkeling ermee samen hangt te achterhalen. Want elke keer na een genezingsperiode zien we dat ons kind een groeispurt heeft gemaakt. Hij kan opeens nieuwe dingen en kijkt weer beter uit zijn ogen. Zit meer in zijn lijf, meer aards om het maar zo te zeggen.

Gelukkig vind ik in onze gekozen weg veel steun bij vrienden en familie en ook in de volgende boeken:

  • Kinderspreekuur – Wolfgang Goebel en Michaela Glöckler
  • Kindje Gezond – Tine Devliegher
  • De Sleutel tot zelfbevrijding – Christiane Beerlandt
  • Homeopathische EHBO cursus
  • AU, eerste hulp bij kinderziekten – Manon Sikkel en Janneke Staats

Ik hoop dat ik een klein beetje heb laten zien hoe wij ermee omgaan om op die manier anders naar ziekte te kijken. Ik wens ieder kind een rustig genezingsproces toe.

 

Mis niets meer.
Schrijf je in voor de nieuwsbrief en ontvang als eerste alle info over winacties, workshops en lezingen.