Sccsschl 3.0 is een school in de buurtschap Wolfersveen in de Achterhoek.

Bijna 6 jaar geleden zijn we hier gestart met een andere vorm van onderwijs. Onderwijs dat gericht is op waarden als: vertrouwen, autonomie, zelfverantwoordelijkheid, betrokkenheid, de wil om te leren. Het welbevinden van kinderen staat voorop.

Wanneer jij je prettig voelt sta je open om te leren, heb je succeservaringen en maak je stappen in je ontwikkeling. Dit vraagt wat van de leeromgeving, de organisatie in de school en de persoonlijke benadering.

Mijn naam is Anja Otten. Getrouwd, twee jongens (pubers) en inmiddels 50 jaar. Sinds 1993 ben ik werkzaam in het onderwijs. Voortdurend was ik op zoek naar een manier dat het ook anders moet kunnen. In het klassikale systeem worden kinderen geen recht gedaan. Kinderen die zich goed aan kunnen passen en keurig in het straatje mee lopen die redden het. Mijn zoektocht naar ieder kind tot zijn recht laten komen en het plezier en de betrokkenheid van alle kinderen te vergroten leidde tot een groep 2/3 combinatie (eind jaren 90), tot meer projectgericht onderwijs (2005-2009), inbrengen van spel in het onderwijs (2002-2007) en tot een opleiding tot master sen gedragsspecialist waarbij het oplossingsgericht gesprekken voeren met kinderen en collega’s de grote opbrengst was (2008). In 2013 was het zover. Toen kreeg ik als schoolleider het vertrouwen van mijn bestuurder om het echt anders te gaan doen.

In deze lezing vertel ik u meer over de waarden van ons onderwijs en welke gevolgen dit heeft voor de organisatie, de leeromgeving en de persoonlijke benadering. Wat vraagt dit van het team en de ouders, hoe worden zij in het geheel betrokken. En tot slot de opbrengsten. Niet zo zeer de resultaten als wel de opbrengsten die naar mijn mening boven de resultaten uit stijgen waardoor kinderen flexibel zijn, creatief in het bedenken van meerdere oplossingen, weten wie ze zijn, hoe ze leren en wat ze nodig hebben om in contact met anderen werkzaamheden op te pakken, initiatief nemen, ondernemend zijn en zichzelf durven laten zien.

Nieuwsgierig? Op www.sccsschl30.nl leest u meer over de school.

Mis niets meer.
Schrijf je in voor de nieuwsbrief en ontvang als eerste alle info over winacties, workshops en lezingen.