Natuurlijk zijn we best bewust.

Natuurlijk zijn we best bewust.

Over wat gezond, goed en duurzaam is. Over wat we onze kinderen willen meegeven. En hoe we willen zijn als ouders. Dat laatste weten we eigenlijk heel goed en we doen het ook best okay, als je er over nadenkt. Goede intenties hebben we zeker.

Maar heb jij ook van die dagen dat het je allemaal niet voor elkaar krijgt? Dat je een kort lontje hebt tegenover je dreumes, dat je snauwt tegen je vierjarige of kritiek hebt op je partner. Omdat ze overal met hun kleefhandjes aanzitten, al hun kleren uit de kast hebben getrokken of maar niet willen leren om meteen spullen mee naar boven te nemen als ze toch naar boven moeten.

Wat is er dan eigenlijk aan de hand? Ik kan natuurlijk geen diagnoses op afstand geven, maar de kans is groot dat je last van stress hebt.

Wat is stress nu eigenlijk en wat doet het met je?

Stress is een fysiologisch en biochemisch reactiepatroon in je lijf zodat je binnen no-time in een staat van alertheid wordt gebracht. Dit wordt op gang gezet door prikkels. Zoals te veel taken op je bordje hebben, te weinig slaap, te veel handjes die aan je broekspijp trekken of in je oor gillen. Maar ook bijvoorbeeld je eigen perfectionisme of gevoel van ‘moeten’ kan zo’n prikkel zijn om de stresshormonen aan het werk te zetten. In een razend tempo spannen je spieren zich aan, word je hartslag en je bloeddruk hoger, vergroten je pupillen zich, maakt je lijf zich klaar om te vechten of te vluchten.
Daar is op zich niets mis mee. Het kan heel handig zijn als je kind op zijn driewielertje de stoep af dreigt te rollen vlak voor de banden van een rijdende auto. Positieve stress is dus prima, je hebt het elke dag nodig. Het geeft je vleugels. Je kunt er bergen werk mee verzetten. Je voelt je energiek en levenslustig.

Draagvlak versus draagkracht

Maar als je draagkracht niet overeenkomt met je draagvlak heb je een probleem. Of als je geen kans krijgt om te ontspannen. Te weinig slaap en teveel actielijstjes om af te vinken kan zo de stresskip in jou tot leven roepen. Als het te lang doorgaat kun je last krijgen van slapeloosheid, pijn in je buik, schouders of hoofd. Je wordt gauw boos of heel verdrietig. Je huilt snel. Je gaat maar door of je haakt mentaal en emotioneel af. Als je je zo voelt, wil je het liefst een fleecedeken over je heen trekken. En dat is ook een goed idee. Want binnen drie minuten kun je weer helemaal ontspannen zijn. Maar ja, daar staat al gauw een kind naast de bank te roepen. Wat kun je dan wel doen?

Zeven eenvoudige tips tegen stress:

1) Allereerst je eigen stress-signalen leren herkennen. Pas dan kun je ze een halt toe roepen.

2) Diep ademen. Je ademhaling is een anker voor rust. Het is eigenlijk het oude ‘tot tien tellen’. Maar dan met je adem. Het werkt echt! Dit kan je altijd en overal toepassen. Trek je heel even terug!

3) Jezelf accepteren zoals je bent. Jezelf waarderen zoals je bent, inclusieve je stress. En je voor-verbetering-vatbaar-eigenschappen. Je doet immers je best.

4) Standaard tijd inplannen voor jezelf. Een keer per week gaan sporten of iets wat je leuk vindt.

5) Om hulp vragen! Je buurvrouw, je vader, je partner. Even time-out. Even een uurtje gaan liggen. De volgende keer help jij hen.

6) Je zorgen en je gepieker delen. Bel je moeder of een vriendin. Of schrijf het van je af.

7) Iets van meditatie, mindfulness of yoga gaan doen. Kan ook via het net.


Geplaatst

in

door

Tags: