Bericht delen

Andere berichten

Andere Categorieën

Over de schrijver

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Fusce convallis eu purus et porttitor. Aliquam facilisis ante vitae pulvinar gravida. Etiam quis commodo justo. Sed aliquet diam sit amet rutrum pharetra. Duis vel molestie risus. Mauris ut urna ultricies purus volutpat ultricies. Quisque vitae lectus lectus. In semper dignissim augue. Donec facilisis ullamcorper risus. Integer id nunc et diam congue condimentum at iaculis felis. Aenean dapibus, augue non interdum malesuada, nulla mauris convallis purus, at malesuada elit nisl ac tellus. Mauris imperdiet nisl at ligula congue elementum. Fusce eu hendrerit magna. Mauris tristique tincidunt sodales. Nam ornare diam sit amet nisl semper, sed aliquet libero efficitur. Fusce blandit ullamcorper tincidunt. Vestibulum non turpis magna. Ut mi nisl, sagittis aliquet sodales quis, laoreet eget erat. Nulla euismod lacinia sagittis. Integer accumsan justo eget augue dapibus, ac ultrices enim accumsan.
Hoe ga je om met een kind dat onrustig slaapt?

Hoe ga je om met een kind dat onrustig slaapt?

Inhoudsopgave

Je hebt je kind eindelijk in bed liggen, je schenkt jezelf een kop thee in, ploft op de bank en daar hoor je alweer voetstapjes op de gang. Of erger nog, gehuil. Klinkt bekend? Dan weet je hoe slopend het kan zijn als je kind onrustig slaapt. Niet alleen voor je kind trouwens, maar ook voor jou. Want probeer maar eens vrolijk op je werk te verschijnen na een nacht met vijf onderbrekingen.

Wat zit erachter als je kind slecht slaapt

Er zijn genoeg redenen te bedenken waarom een kind niet lekker slaapt. Soms is het iets kleins, zoals een verkoudheid of een groeispurt. Maar het kan ook wat dieper liggen. Misschien heeft je kind ergens pijn of zit het gewoon niet lekker in z’n vel. Denk aan dingen als allergieën, astma of reflux. En ook kinderen met bijvoorbeeld ADHD of autisme kunnen gevoeliger zijn voor slaapproblemen. Wordt je kind vaak wakker, slaapt het onrustig of komt het iedere nacht bij je in bed gekropen? Dan is het goed om eens te kijken of er niet iets lichamelijk speelt. Ook kan het zijn dat ze toe zijn aan een groter bed. Een peuterbed kopen is dan iets om over na te denken als ze nu nog in een ledikant slapen.

Angsten

Voor veel kinderen komt ’s avonds pas de echte drukte in hun hoofd. Wat er op school gebeurde, iets wat ze op tv zagen of gewoon een boze droom die blijft hangen. Het kan allemaal bijdragen aan een onrustige nacht. En eerlijk, volwassenen hebben soms al moeite om hun hoofd stil te krijgen, laat staan kinderen. Soms zijn het ook grotere veranderingen zoals een verhuizing of ruzie thuis die blijven doorwerken, ook als het licht al uit is.

Te druk

Sommige kinderen lijken overdag een eindeloze batterij te hebben, maar ‘s avonds blijkt die batterij ineens nog niet leeg. Te veel prikkels en geen duidelijk ritme maken het lastig om te ontspannen. Zeker als het slapen iedere dag op een ander tijdstip gebeurt. Een vaste ‘routine’ kan daar echt bij helpen. Een beetje voorspelbaarheid is nou net wat een kind vaak nodig heeft om tot rust te komen.

Slaapkamer en schermtijd

De slaapkamer zelf kan ook een rol spelen. Is het te warm of te licht? Of staat er ergens een storend geluid aan? Het lijkt onbelangrijk, maar het maakt echt verschil. Ook schermgebruik voor het slapengaan is niet bepaald een succes. Het blauwe licht zorgt ervoor dat het brein denkt dat het nog klaarwakker moet zijn. Hoe leuk een filmpje vlak voor bedtijd ook is, het helpt meestal niet om snel in slaap te vallen. Ook de slaapkamer kan een probleem zijn. Stel dat je kind nog in een ledikant slaapt, dan kan het heel goed zijn dat het tijd is om een kinderbed aan te schaffen zodat ze wat meer ruimte hebben en zich niet meer opgesloten kunnen voelen.

Maak van de slaapkamer een fijne plek

Een rustige, donkere kamer met een prettige temperatuur helpt je kind sneller tot rust te komen. Een klein nachtlampje of een rustgevend muziekje kan ook wonderen doen. Soms helpt een favoriete knuffel of een vertrouwd dekentje al om je kind zich veilig te laten voelen. En slaapt je kind nog in een wiegje terwijl het er eigenlijk al met één been uitgroeit? Dan is het misschien tijd voor een peuterbed. Soms ligt het niet aan wat er in het hoofd gebeurt, maar gewoon aan het feit dat het oude bedje te klein is geworden.

Als je er zelf ook niet meer uitkomt

Heb je echt alles geprobeerd en blijft je kind slecht slapen? Dan is het helemaal oké om daar hulp bij te zoeken. Een kinderarts of specialist kan vaak net even anders naar de situatie kijken. Je hoeft het niet allemaal zelf op te lossen. Slaap is belangrijk voor iedereen in huis. Niet alleen voor je kind, maar ook voor jou. Want laten we eerlijk zijn, de wereld ziet er echt een stuk vriendelijker uit als iedereen gewoon een beetje heeft geslapen.