Documentaire Freedom for Birth

Documentaire Freedom for Birth

Je bent van harte welkom bij de vertoning van de inspirerende documentaire ‘Freedom for birth’.

‘Freedom for Birth’ is een film om aandacht te vragen voor de zorgwekkende situatie wereldwijd waarbij vrouwen niet meer de keuze hebben waar ze bevallen en hoe ze willen bevallen.

Deze keuze waar en hoe te bevallen ligt steeds meer in handen van de medische wereld. In Nederland is het nu nog zo dat we op de meeste plekken (niet overal!) nog thuis kunnen bevallen maar hoelang zal dat zo blijven met de huidige ontwikkelingen? Ook in Nederland wordt geboorte en bevallen steeds maar verder gemedicaliseerd. De controle over de bevalling en over vrouwen zelf wordt zo steeds verder  overgenomen. Factoren die hiertoe leiden zijn onder andere onwetendheid, angst en wantrouwen ten opzichte van het natuurlijke proces dat bevallen is. Vaak is er een groter vertrouwen in de technologie. Helaas is geboorte ook een winstgevende zaak geworden.

De combinatie van deze factoren bij vrouwen en zorgverleners zorgt ervoor dat er wereldwijd ontzettend vaak wordt gekozen voor interventies bij een geboorte. Vaak zijn deze interventies niet in het belang van de betrokken vrouwen en baby’s en zijn ze zelfs ontkrachtend en traumatiserend.

De film vertelt o.a. het verhaal van Agnes Gereb. Ze is een Hongaarse verloskundige die vrouwen steunt in hun eigen keuzes rondom hun bevalling, zoals thuis bevallen. Ze werd strafrechtelijk vervolgd en gevangen gezet. Ze is helaas niet de enige, ook in Australië, Engeland en de VS wordt het verloskundigen niet gemakkelijk gemaakt.

Ook Anna Ternovsky komt aan bod, ook Hongaarse. Deze moeder klaagde haar land aan bij het Europese Hof voor de mensenrechten. Ze wilde het recht hebben de plek en omstandigheden te kiezen voor haar bevalling en ze won, een zeer belangrijke zaak voor de rechten van de vrouw!

In de film komen veel vooraanstaande en vooral inspirerende geboorte-experts aan het woord, zoals Ina May Gaskin, Michel Odent en Robbie Davis Floyd met hun kijk op geboorte en zorg rondom bevallen.

Wendy van Dam heeft een praktijk voor haptonomische begeleiding rondom zwangerschap en geboorte in Nijmegen, waar ze haptonomische zwangerschapsbegeleiding en begeleiding na de bevalling geeft. 

“De kracht van vrouwen en de keuzevrijheid tijdens het geboorteproces gaan me erg aan het hart. Het raakt me zeer als vrouwen niet, of juist wél volledig in hun kracht kunnen blijven tijdens de geboorte. Ik hoop dat ik met mijn begeleiding en met het vertonen van deze documentaire kan bijdragen aan een positief beeld over bevallen als natuurlijk proces.” 


Geplaatst

in

door